trešdiena, 2013. gada 10. aprīlis

SPĒLĪTES AR PRĀTU

Trance (2013)



Tā kā vakar bija lieliska izdevība aiziet noskatīties jau tagad šo filmu (patiesībā pat divas filmas, otrā - franču vieglā, romantiskā "Populaire (2012)"), to arī izmantoju. Bet šoreiz par TRANCE. Rakstu ar lielajiem burtiem, jo lieliski pavadīju laiku un izbaudīju filmu visā tās krāšņumā.
Neko daudz par filmu nezināju pirms kinoteātra apmeklēšanas, tik vien kā biju redzējis treileri un zināju, ka filmu režisēs lieliskais režisors Denijs Boils, kurš pāris gadus bija atpūties no mākslas filmu režijas. 
Filmas stāsts ir par Saimonu (James McAvoy) - izsoles nama darbinieku, kurš nolemj savā darba vietā, kopā ar bariņu noziedzinieku (Vincent Cassel u.c.) nozagt vērtīgu gleznu. Laupīšanas laikā notiek neparedzēts starpgadījums un Saimons, saņēmis sitienu pa galvu, aizmirst, kur noslēpis gleznas audeklu, jo sadarbības kolēģiem (laupītājiem) nodevis tikai gleznas rāmi.
Kādēļ viņš tā rīkojās, kur viņš gleznu noslēpis un kādiem paņēmieniem centīsies atgūt savu atmiņu....par to visu filmā. :)
Denijs Boils paveicis lielisku darbu, izveidojot ļoti saturīgu, dinamisku, acīm tīkamu, vizuāli pievilcīgu psiholoģisko trilleri ar labu spriedzīti.
Filmas mūzika visa trillera garumā bija brīnišķīga un pēc vairākām spriedzes pilnām ainām piefiksēju, ka brīžiem biju tā iesūkts tajās, ka aizmirsu, ka atrodos kinoteātrī.
Režisora manipulēšana ar skatītāju prātiem simpatizēja un deva pamatu arvien vairāk iedziļināties filmā, tās dialogos, lai nepazaudētu domu un pavedienu, un, jaucot prātus skatītājiem, lika meklēt robežas, kur sākas un beidzas realitāte.
Pārliecinošs stāsts, kurš nepavisam negarlaiko, liek saspringt, meklēt atbildes. Filma aizrauj ar foršu aktieru ansambli, režisora un operatora darbu, lieliski savērptu stāstu, kā arī ar burvīgi piemeklētu mūziku un visnotaļ negaidītām beigām.
Ja vēlaties ko tādu redzēt....droši, nenožēlosiet!!! Drīzumā kinoteātros! 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru